29 juni 2006

Bibliotheeksystemen

Fantastisch al die verschillende soorten ontbijtgranen die je tegenwoordig in de supermarkt krijgen kan. En om een of andere reden zijn er tegenwoordig ook al evenveel verschillende bibliotheeksysteempaketten op de markt. Tussen Groningen en Kortrijk ligt bibliotheekland bezaaid met Vubissen, Bidoccen, Bicats, Brocades en andere Concerto's. De bibliotheeksector is het duidelijk niet eens over wat het ideale bibliotheeksoftwarepakket nu eigenlijk is. Erger nog, ze weet het waarschijnlijk zelf niet eens. Lees hier het ganse artikel [PDF].

Hendrik Verroken

Comments:
30 juni, 2006

Collega's,

Helaas: in de bijdrage van Hendrik Verroken van het Steunpunt Brusselse Bibliotheken schuilt een ernstig misverstand.
Hij schrijft dat het keurmerk van de Vereniging van Openbare Bibliotheken voor bibliotheekpakketten "niet gebaseerd [is]op een evaluatie door professionele gebruikers maar eerder op een door de fabrikanten zelf opgestelde waslijst van functionaliteiten."

Dat is onjuist.

De VOB (v.h. NBLC) heeft een Stuurgroep in het leven geroepen van bibliotheekdirecteuren. Die heeft vervolgens opdracht gegeven aan een onafhankelijk onderzoekbureau (M&I Partners te Amersfoort) om een lijst van toetsingscriteria op te stellen. Die criteria zijn een vervolg op de eerdere toetsingen voor de VOB van bibliotheekpakketten.

De toetsing geschiedt dus geheel onafhankelijk van leveranciers en is gebaseerd op onpartijdig onderzoek in combinatie met ervaringen van gebruikers. Daarmee is gegarandeerd dat er géén onaanvaardbare invloed van fabrikanten-zijde kan worden uitgeoefend. De directie van de Vereniging van Openbare Bibliotheken heeft op advies van de stuurgroep bibliotheekautomatisering aan drie pakket/leveranciercombinaties het keurmerk 2005 toegekend. Deze pakket/leveranciercombinaties zijn:

Biblio-byte 2.13 van leverancier Truston

Bicat 5.2 van leverancier HKA

Vubis Smart 2.3 van leverancier GEAC

Acht pakketten getoetst

In de periode van juni 2005 tot november 2005 zijn acht pakketten voor bibliotheekautomatisering getoetst. De toetsing is uitgevoerd door de werkgroep 'keurmerk pakketten', op basis van de door de stuurgroep bibliotheekautomatisering vastgestelde criteria. De resultaten zijn gerapporteerd aan de stuurgroep en deze heeft een advies opgesteld aan de directie van de vereniging. De directie van de vereniging heeft de keurmerken toegekend voor een periode van twee jaar, van 1 december 2005 tot 1 december 2007.

Branche en deskundigen

De werkgroep en de stuurgroep zijn samengesteld uit mensen uit de branche en onafhankelijke deskundigen. Uitgangspunt voor het keurmerk is dat een Openbare Bibliotheek die kiest voor een pakket dat het keurmerk 2005 heeft, er op kan rekenen dat de minimaal noodzakelijke functionaliteit voor een moderne Openbare Bibliotheek wordt ondersteund en dat de leverancier in staat is het pakket te implementeren, ondersteunen en onderhouden.

Geen nieuwe toetreders

In dit keurmerktraject hebben, net als in het vorige keurmerktraject in 2003, ook leveranciers deelgenomen die nog niet actief zijn in de Nederlandse Openbare Bibliotheken. Hiermee is de mogelijkheid gerealiseerd dat nieuwe toetreders tot de Nederlandse markt voor het keurmerk in aanmerking kunnen komen. Er zijn echter geen nieuwe toetreders voor een keurmerk in aanmerking gekomen. Dit heeft vooral te maken met de eisen met betrekking tot Nederlandstalige schermen, documentatie en ondersteuning.

Hogere eisen

De eisen voor het keurmerk 2005 zijn aanzienlijk verhoogd ten opzichte van het keurmerk 2003. In 2007 zal opnieuw een traject worden uitgevoerd op basis van de dan geldende eisen.


Het lijkt me goed om het vanuit België :-) ten onrechte opgeroepen beeld te zetten. Meer informatie is te vinden op www.debibliotheken.nl

Met vriendelijke groet,

drs. A. van Geest (Adriaan)
voorzitter van de Stuurgroep Keurmerk Bibliotheeksystemen
en directeur van de Openbare Bibliotheek Haarlemmermeer
tel: (023) 566 4800
mobiel: 06 54 39 1565
 
Beste collega's,
Geachte Heer van Geest,

Ik had na het lezen van het op de VOB website gepubliceerde uitleg over het toekennen van het keurmerk de volgende sterke overtuiging : de bibliotheeksysteemsoftware wordt niet daadwerkelijk getest maar men baseert zich uitsluitend op de door de fabrikant meegedeelde functionaliteiten. En wanneer die functionaliteiten overeenkomen met een aantal minimum vereisten wordt het keurmerk toegekend. Zonder dat hierbij ergonomie, stabiliteit en kwaliteit van de implementatie van die functionaliteit daadwerkelijk in "real life" getest werd. Die overtuiging was in het bijzonder gebaseerd op volgende vermelding in de online presentatie van het keurmerk:

"Werkwijze keuring : (...) Na vaststelling door de directie kregen de resterende leveranciers per 1 juli 2003 een uitgebreide vragenlijst. Het Keurmerk Bibliotheekautomatisering is al dan niet toegekend op grond van de antwoorden op deze vragenronde." En verder: "Of leveranciers het keurmerk krijgen, wordt bepaald aan de hand van door de leverancier in te vullen vragenlijsten." (zie: http://www.debibliotheken.nl/content.jsp?objectid=2558).

Ondertussen heb ik persoonlijk contact gehad met dhr. Adriaan van Geest, voorzitter van de "Stuurgroep Keurmerk Bibliotheeksystemen", en die verduidelijkte mij het volgende: "Na de theoretische exercitie met de vragenlijsten door kritische onafhankelijke externe consultants zijn de resultaten getoetst bij daadwerkelijke gebruikers van de software d.m.v.
interviews over de feitelijke functionaliteit en het wáármaken van de beloften."

Het artikel over bibliotheeksystemen op www.openlibrary.be heb ik na deze verduidelijking direct aangepast. Mijn excuses voor de onterechte kritiek aangaande het "Keurmerk Bibliotheeksystemen" van het VOB.


Hendrik Verroken
Steunpunt Brusselse Bibliotheken
Instelling van de Vlaamse Gemeenschapscommissie Munt 6 - 1000 Brussel
02 229 18 54
hendrik.verroken@hob.be
www.brusselse-bibliotheken.be
 
Een reactie posten



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?